Vaječný priemysel

27. září 2015 v 16:42 | Letiš |  Zo sveta
S náväznosťou na článok "Život mliečnej kravy", som sa rozhodla spísať život a osud ďalšieho "úžitkového" zvieraťa - sliepky. Ako iste všetci viete, sliepka sa ako úžitkové zviera delí na dva typy a to nosný a mäsový typ. Nosné sliepky, alebo skrátene nosnice, sú sliepky vyšľachtené a využívané výhradne na produkciu vajec. Mäsový typ sliepok sú všeobecne známe brojlery. Brojlerom sa povenujem v niektorých z nasledujúcich článkov, v tomto článku nás budú zaujímať len sliepky nosného typu.
Nebudem využívať odborné termíny a budem sa snažiť všetko napísať tak aby to pochopil aj úplný laik v tejto problematike. Takže čo bolo na začiatku? Sliepka alebo vajce?
Vyhneme sa filozofickým úvahám a logicky dáme na začiatok sliepku. Existujú tzv. šľachtitelské chovy, kde selekčným krížením vznikajú výsledné nosné hybridy, ktoré sú schopné vyprodukovať čo najviac vajec za periódu.

Takto nejako to tam môže vyzerať
Foto nie je moje, pretože sme tam nesmeli fotiť



Takže na začiatku je rodičovský chov, určený na produkciu násadových vajec. Násadové vajcia sú tie, ktoré putujú do liahní a z ktorých sa neskôr vyliahnu finálni hybridi určení na produkciu konzumných vajec. Hneď po vyliahnutí kuriatka podstupujú pohlavnú selekciu, tzv. sexing. To znamená, že sa oddelia sliepočky od kohútikov. Háčik je ale v tom, že kohútikovia sú v tomto priemysle neželaný "odpad", pretože neprodukujú vajíčka. Keď som sa spýtala na cviku, čo s tými kohútikmi robia (ajkeď mi to bolo dávno jasné), dostalo sa mi odpovedi, že ich priamo z pásu nahážu do "mixérov" a že bolesť takmer necítia, lebo sú malí(!!) a táto metóda je rýchla. Už pri tejto selekcii ostane jednému rozum stáť. Premýšľala som čo sa s takými rozmixovanými kohútikmi ďalej môže diať. Tipujem, že končia v nugetkách či iných "bleh" polotovaroch, kde sú pomleté aj nožičky, perie, či zobáčiky..dobrú chuť!
No ale vráťme sa naspäť k nosniciam. Keď už sme ich teda vyselektovali, podstupujú kautetrizáciu zobáka (1.-10. deň života), aby sa nedoklovali a musia niekde dospieť v dospelé nosnice schopné znášať vajíčka. Odchov týchto nedospelých sliepok trvá 17.-19. týždňov, čiže okolo 4-och mesiacov. Potom sú už premiestnené do chovu. Sú rôzne druhy chovov nosných sliepok, čo si môžete prečítať aj na obale či priamo na škrupie kúpených vajíčok a tým podporiť, či nepodporiť daný typ chovu. Nižšie si vysvetlíme čo znamenajú jednotlivé číslice a neskôr čo tie číslice znamenajú pre sliepku.

Schvaľovacie číslo prevádzkárne pre nosnice sa skladá:
- z číslice označujúcej spôsob chovu, nasledovným spôsobom:
  • 0 pre ekologickú poľnohospodársku výrobu;
  • 1 pre chov vo voľnom výbehu;
  • 2 pre chov na podlahe;
  • 3 pre chov v obohatených klietkach;
- z kódu krajiny, pričom kód Slovenskej republiky je SK;
- z identifikačného čísla, ktoré sa skladá zo skratky okresu, v ktorom sa prevádzkareň nachádza a poradového čísla v rámci predmetného okresu.


Z vyššie uvedeného vyplýva, že čím menšie číslo na vajíčku či obale, tým "lepší" chov. Začneme teda tým najnižším číslom O, ktoré označuje tzv. ekologický chov alebo BIO chov. Tento chov je v našich podmienkach ojedinelý, pretože musí spĺňať prísne kritériá a podmienky chovu nosnice by mali byť čo najprirodzenejšie, čo sa týka priestoru, technológie aj stravy. Toto označenie môžete násť v malých bioobchodoch či vajíčkach "na objednávku" priamo od chovateľa.
Ďalším označením je č.1, čo znamená chov vo voľnom výbehu. Sliepky žijú v hale na podstieľke ale majú možnosť ísť na čerstvý vzduch a prebehnúť sa. Sú tu aj nejaké normy na počet chovaných kusov, teda nehrozí, žeby ich tam bolo veľa. Každá má svoj priestor na život.
Číslo 2 označuje podstieľkový chov v hale. Je to určite lepšie, než keby mali byť zatvorené v tesných klietkach ale zase je tu problém so zbieraním vajíčok a ich čistoty. Sliepky tu majú síce hniezda, ale pri takom počte je to problematické.
Najhorším z najhorších je chov označený číslom 3. U nás je to najbežnejší chov a preto sa s týmto označením stretnete rôzne v supermarketoch či obchodoch. Zároveň je to chov najlacnejší. Sliepky sú po niekoľkých kusoch natesnané v "obohatených" klietkach s minimálnym životným priestorom. Vajíčka po znesení prepadnú z klietky von do žliabku, kde ich ošetrovatelia zbierajú.


Takto v skratke. Možno sa vám zdajú čísla 1-2 OK. Aj mne by sa zdali ak by som vedela, že si sliepočky v pohodičke znášajú vajíčka celý život až kým neuhynú prirodzene od staroby. V bio chovoch, myslím, že akceptujú pelichanie a prestávku znášky a takéto sliepky majú od znášania voľno (ajkeď to neviem na 100% potvrdiť). Avšak v tých ďalších chovoch od 1-3, sú sliepky schopné znášať vajíčka 11-14 mesiacov a potom majú fyziologickú pauzu 6-8 týždňov (žena tiež neovuluje v kuse ale len niektoré dni v mesiaci, sliepky majú cyklus nastavený takto). Z ekonomických dôvodov nemôžu živiť sliepky "len tak" 6-8 týždňov, kým nezačnú znova znášať vajíčka, takže nastáva proces takzvaného vyskladnenia, čo v jednoduchosti znamená vyprázdnenie haly/klietok. Sliepky sú odvezené na jatká a spracované ako sliepky do polievky či iné výrobky a haly/klietky sú vydezinfikované a pripravené na ďalšie naskladnenie nových, odrastených sliepočiek.
A tento cyklus sa neustále opakuje.
Na záver som si nechala nejaké štatistiky, kedy som sa v zootechnickej literatúre dočítala, vraj jedna sliepka za svoj cyklus znesie 300 a viac vajíčok. Príde mi to nejako veľa ale môže byť u tých najvýkonnejších hybridov. A dočítala som sa aj to, že priemerný Čech zje ročne 276ks vajec. Ajkeď v Čechách je okolo 6 miliónov nosníc, vyšlo im tam, že samozásobenie je len 42%. Nechápem, kam sa podelo tých 58%, asi vývoz? Ekonómovia poradia.

Vedeli ste ako to s vajíčkami funguje? Myslíte si, že je správne aby zvieratá trpeli pre naše vyberavé chuťové poháriky alebo zvyk? Viete, že sa dá upiecť výborný koláč aj bez vajíčok? ;)

Letiš



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ľalia Lu Ľalia Lu | Web | 27. září 2015 v 21:31 | Reagovat

Keďže študujem Agroekológiu a absolvovala som predmet Chov hospodářských zvířat, viem presne ako to chodí.
No bohužiaľ ma to veľmi nezmenilo. Moje stravovacie návyky sú, myslím, stále rovnaké. Moja nechuť k mäsu ostala rovnaká, ale mlieka a vajíčok sa neviem vzdať (a sem tam nejakej ten slaninky či salámy).
Rozhodne súhlasím, že intenzívne chovy sú zlo.
V budúcnosti, keď budem mať vlastnú domácnosť a vlastné financie, tak chcem skôr mať vlastné zvieratá na domácu produkciu mlieka a vajec, alebo brať od nejakého miestneho farmára :)

2 Nebohá Nebohá | Web | 29. září 2015 v 22:47 | Reagovat

Achjo. Vždycky mi zatrne, když něco takovýho čtu. Vajíčka v klasických obchodech kupuju minimálně a raději dám přednosti vajíčkům od známé, která slepice chová na pěkným dvorku. Na druhou stranu jsem si plně vědomá toho, že takový nešťastný vajíčko se vyskytuje ve spoustě dalších výrobků, co čas od času zkonzumuju.
Občas se to ve mně pěkně pere!

3 Mimi Mimi | 30. září 2015 v 11:37 | Reagovat

No, ja osobne mam stastie, ze mame u babky par sliepociek a tym padom si obcas to vajce s cistym svedomim dam :)
U nas si pekne ziju, az kym nezomru na starobu, ziadne vyvrazdovanie do polievky sa nekona...
A co sa tyka znasky, tak svetova rekorderka zniesla 357 vajec za rok, aspon tak nam to tvrdili na prednaske (tiez studujem veterinu)

4 Letiš Letiš | E-mail | Web | 6. října 2015 v 10:17 | Reagovat

[1]: Mala som rozpísaný dosť radikálny komentár :D,  ale radšej si to nechám pre seba, lebo viem, že málokde sa dočkám pochopenia... ak ťa to nepoznačilo, bohužiaľ s tým nič nenarobím..:) Nejaké lokálne farmy podľa mňa stále nie sú riešenie, keďže tam ide hlavne o peniaze..ak už teda konzumovať vajcia tak domáce, s tým, že sliepočky sa dožijú staroby a celý život si môžu behať na dvore :)

[2]: Veď to, ani nevieš ako ma často štve, že v potravinách, ktoré to absolútne nepotrebujú je pridaný vaječný bielok či vaječná bielkovina etc.. :D

[3]: Tak to je to menšie zlo, niekto hovorí, čo by sa stalo s vajcom keby sme ho nezjedli... jednoduchá odpoveď je, žeby sme sliepky vôbec nechovali :) Môže byť, keď som nad tým spätne premýšľala, prišlo mi aj tých 300 nakoniec nejako málo, keď tie najvýkonnejšie hybridy nesú aj 1x za deň -> 365 dní v roku, tak by to cca sedelo :)

5 MaikelC MaikelC | E-mail | 16. ledna 2017 v 20:40 | Reagovat

I found this page on 11th place in google's search results. You need some search engine optimization. Many webmasters think that seo is dead in 2017, but it's not true. There is sneaky method to reach google's top 5 that not many people know. Just search for:  pandatsor's tools

6 MarcoA MarcoA | E-mail | Web | 18. ledna 2017 v 14:14 | Reagovat

Čekám na nový zajímavý článek na svém blogu

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.