Březen 2015

Jarné jahodové rezy

23. března 2015 v 11:38 | Letiš |  Vegan
Čauky! Sľúbila som, že postupne ako si vyskúšam niektoré recepty, začnem zverejňovať moje prvé kulinárske pokusy. Vyskúšané recepty si chcem postupne zapisovať do vlastnej home-made veg kuchárky obohatené poznámkami, čo som na pôvodnom recepte zmenila či vynechala :D

Jarné jahodové rezy (vegan)
Cesto:
250 g hladkej múky
250 g polohrubej múky
kypriaci prášok
4 lyžice trstinového cukru
4 lyžice rastlinného oleja
šťava z jedného citróna (dala som z dvoch, podľa chuti)
ovocný kompót aj s vodou (v pôvodnom recepte je kompót bez vody a 300ml vody, tak mi to príde zbytočné)

Krém:
1 l rastlinného mlieka
2 pudingy
cukrárenské želé červené (agar agar)
voda
čerstvé ovocie (jahody)

Rúru predhrejeme na cca 175°. Prichystáme vymastený a vysypaný plech alebo dáme len papier na pečenie. Zmiešame všetky sypké ingrediencie, prilejeme olej a kompót. Mixujeme a postupne prilievame citrónovú šťavu podľa chuti. Cesto by malo byť skorej tekutejšie, ak ste použili kompót menšieho objemu než 300 ml dolejeme vodou do vhodnej konzistencie. Cesto jemne rozotrieme na plech a dáme do rozohriatej rúry na 20-30 minút.
Keď je cesto upečené, necháme ho vychladnúť a pripravíme si krém. Puding varíme podľa návodu do zhustnutia. Za stáleho miešania a varu pridáme agar agar alebo cukrárenské želé a prilejeme vodu, objem záleží od toho koľko krému sa vojde na plech. Krém rozotrieme po vychladnutom ceste a vkladáme kúsky jahôd alebo iného ovocia. Dobrú chuť!

Príchuť pudingu a pridané ovocie sa dá rôzne chuťovo aj farebne upraviť, napríklad môžete kúpiť pistáciový zelený puding a pridať kiwi. Fantázii sa medze nekladú :)



Lemra líná

18. března 2015 v 21:41 | Letiš |  Skogen
Čauky! Tak som tu zas so svojími mňaukami do vetra. Nechcejte rozumieť mojím divným umeleckým vyjadrovacím prostriedkom (ak sa to tak dá nazvať), ale ako iste viete každoročne si dávam motivačné predsavzatia medzi ktorými bola mimo iného aj zmena stravovania, ktorú som úspešne pokorila. Teraz prichádza čas na tú najhoršiu časť predsavzatí, ktoré som si dala aby som ich predsa splnila. Bojovník sa nevzdáva a ja idem po tom. O akú veľkú vec teda ide?


Inspirations IV

16. března 2015 v 18:41 | Letiš |  Inšpirácie
Mňauký! Tak som tu so štvrtým pokračovaním inspirations a nebudú o ničom inom než o krásnych a potetovaných ženských. Tie ja mám najradšej ^^ ,ako ste mohli vidieť v predchádzajúcich inšpiráciách. Inšpirujú ma a chcem aby inšpirovali aj vás. Neviem ako vy, ale ja nemám nejaký konkrétny vzor, ktorý nasledujem. Ale mám kopec inšpiratívnych osobností, fotiek, udalostí, ktoré ma niečím vždy niekam posunú. Viem, že vzhľadom na profesiu, ktorú som si vybrala na nejaké extrémne modifikácie môžem zabudnúť (v budúcom živote si to snáď vynahradím :D), ale nič mi nebráni sa pokochať a inšpirovať. Inšpirácie sú pre mňa veľmi dôležité, tak sa poďme pozrieť na dnešný výber.
Victoria van Violence

January & February summary

9. března 2015 v 16:27 | Letiš |  Denník
Čauky mňauky! Tak som sa konečne dokopala vám sem niečo napísať. O januári som už hovorila v nejakom brept článku tak sa pusím priamo do februára. Ten začal nie moc výborne už spomínanou skúškou z biochémie ale nič to, keď som si následujúci zvyšok týždňa a vlastne i mesiaca náramne užila. Najskôr som cestovala do BA, keď sú tie vlaky zadáčo pre drobnosti do Vegany a mamine po lieky, potom sme si so Šani urobili dvojdňový výlet do Prahy a s Macim sme skončili cez víkend v Belušských slatinách na svadbe. Hneď ako som vytriezvela a zistila, že ono už je celý týždeň fuč bol znova pondelok a aj začiatok letného semestra. Nové predmety ma zaujali a dúfam, že to všetko dopadne tak ako má :)
Celkovo bol február super mesiac, návrat späť k intrákovému životu, kolobehu prednášok a zároveň si užívam varenie a vymýšľanie jedál..ono je to teraz trošku náročnejšie. :D Ale prestala som kupovať mlieko (kúpim ho len sem tam keď mám chuť na krémovú omáčku alebo pečiem) a začala si robiť ráno ovsenné kaše. Nikdy by som netušila, že tak jednoduché a obyčajné jedlo môže byť také super..Proste len zalejete buď teplou alebo studenou vodou, necháte nacucať a nasypete si tam čo máte radi. Ale na oplátku som zas v jednej Brnenskej zdravke objavila môj obľúbený veg syr v plátkovej variante, takže to vyjde narovnako :D Mesiac som zakončila na bezkonkurenčnej Flesh party v Leopoldove a uvedomila som si, že mi ten goregrind chýba a pri rozhodovaní medzi Brutalom a Obscenom, aj napriek legendárnemu obsadeniu Brutalu aj tento rok volím Obscene..:-)
Tak čo sa udialo v januári a februári? :)

21.3. bude párty :D